Home » Свят » Идва ли краят на света? НАСА в бойна готовност, заради „потенциално опасен астероид“!
Идва ли краят на света? НАСА в бойна готовност заради „потенциално опасен астероид“!

Идва ли краят на света? НАСА в бойна готовност, заради „потенциално опасен астероид“!

Астероид, два пъти по-голям от Емпайър Стейт Билдинг, ще премине покрай Земята в четвъртък, 28 април, съобщи НАСА.

Небесното тяло, което ще обиколи нашата планета със скорост от 23 300 км/ч, е класифицирано от НАСА като „потенциално опасен астероид“ заради размера си и редовните му посещения близо до Земята.

Гигантски “ потенциално опасен“ астероид, който може да бъде два пъти по-голям от Емпайър Стейт Билдинг, ще премине покрай Земята, съобщи НАСА, добавяйки, че има очакван диаметър от 350 до 780 метра и ще влезе в орбита. Скоростта на Земята е 37 400 км/ч.

За щастие се очаква астероидът да премине покрай нашата планета без никакъв риск от удар.

Подробности

В най-близката точка астероидът, който ще се движи със скорост повече от 30 пъти по-висока от скоростта на звука – ще се приближи на около 3,2 милиона километра от Земята, което е около осем пъти средното разстояние между Земята и Луната. Това може да изглежда далече, но според космическите стандарти всъщност е на един хвърлей разстояние.

НАСА отчита всеки космически обект, приближаващ се на по-малко от 193 милиона километра от Земята, като „обект близо до Земята„, а всеки обект, движещ се бързо на по-малко от 7,5 милиона километра, като „потенциално опасен„.

След като обектите бъдат маркирани, астрономите ги наблюдават внимателно за всякакви отклонения от предвидената им траектория, които биха могли да ги доведат до сблъсък със Земята.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар