Home » България » Задава се нов удар по джоба ни: „Булгаргаз“ иска увеличение на природния газ с близо 40%
Задава се нов удар по джоба ни: „Булгаргаз“ иска увеличение на природния газ с близо 40%

Задава се нов удар по джоба ни: „Булгаргаз“ иска увеличение на природния газ с близо 40%

Цената на природния газ може да достигне много висока цена.

Прогнозната цена на природния газ за май е 157,73 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) или 80,65 евро за мегаватчас, изчислена по фиксинга на БНБ, съобщиха от „Булгаргаз“.

Цената е образувана на база прогнозни стойности на ценообразуващите компоненти към 11 март. За сравнение, цените на европейските газови пазари за доставка през май на 10 март са в приблизителен размер от 120 евро за мегаватчас, посочват от обществения доставчик.

Това означава, че прогнозната цена за май е с 38,69 процента по-висока спрямо утвърдената от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за март. Комисията утвърди цена на природния газ, считано от 1 март, в размер на 113,73 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Окончателно предложение за утвърждаване на цената на природния газ за май ще бъде депозирано в КЕВР на 1 май, отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 30 април, се посочва в съобщението.

На 8 февруари общественият доставчик информира, че прогнозната цена на природния газ за април е 113,85 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) или 58,21 евро за мегаватчас, изчислена по фиксинга на БНБ, пише novini.bg.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 0 Средна оценка: 0]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар