Home » Скандално » Задава ли се нова Виденова зима? Ето ги първите предвестници на кошмара
Задава ли се нова Виденова зима? Ето ги първите предвестници на кошмара

Задава ли се нова Виденова зима? Ето ги първите предвестници на кошмара

Драстично повишаване на всички цени в следващите 6 месеца. Причината за това идва от спекулативния европейски пазар на въглеродни емисии, което вдига цената на природния газ, а оттам и на всичко останало, съобщи bgonair.bg.

Повишението няма да е само у нас, а в цяла Европа, но новите цени и нестабилната политическа обстановка могат да върнат спомена за зимата от 1997 година, прогнозират експерти.

Благоевград е единственият град у нас, където средната заплата остава под 1000 лв., сочат данните на НСИ. Въпреки това цените и тук ежедневно растат, разказват ни семейство Шопови.

„Сирене, хлябът, кашкавалът, млякото (ако се каже мляко) и зеленчуците – всичко се е увеличило“, споделят те.

Закуските в благоевградска баничарница наскоро поскъпнали с 10 ст.

„Това увеличение на електроенергията с толкова много проценти, над 60, вдига много всички цени. Това означава увеличение на брашното, цената на олиото – всичко отива нагоре“, обясни собственикът на закусвалня Димитър Бакалов.

Според собственика инфлацията преминава от тръс в галоп, което увеличава и цените. Очакваното увеличение на минималната заплата през януари ще повиши и осигуровките, което е допълнителна тежест за работодателите, освен вече поскъпналите суровини.

„Това, което правят – увеличение на пенсии на хората, на заплатите – тази инфлация до Нова година всичко ще изяде“, категоричен е Бакалов.

„Не само хлябът, всичко пълзи нагоре. Като добавим, че от 1 януари ще имаме още едно увеличение на топлоенергията и електроенергията, представете си: ще бъде една от тежките зими. Тези от нас, които си спомнят 97-ма – какви чудеса бяха, ще бъде нещо подобно“, прогнозира енергийният експерт Васко Начев.

Началото на 1997 г. беше белязано с хиперинфлация и нестабилна политическа обстановка. Само за няколко седмици цената от 300 лв. за долар става 3000 лв. Обратно в днешни дни, хората търсят варианти да спестяват пари.

Източник: Блиц

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар