Home » Свят » Жестоката болест, която поразява децата! България ударена директно. СЗО обявява нови огнища
Жестоката болест която поразява децата! България ударена директно. СЗО обявява нови огнища

Жестоката болест, която поразява децата! България ударена директно. СЗО обявява нови огнища

Най-малко 169 случая на остър хепатит при деца на възраст от един месец до 16 години са идентифицирани при огнище, което в момента включва 11 държави, съобщи Световната здравна организация (СЗО). Заради заболяването е починало най-малко едно дете, а 17 се нуждаят от чернодробна трансплантация.

„Все още не е ясно дали има увеличение на броя на случаите на хепатит или повишаване на осведомеността за случаите на хепатит, които се случват с очакваната скорост, но не са открити“, се казва в изявление на СЗО . „Докато аденовирусът е възможна хипотеза, текат разследвания за причинителя“, казаха представители на организацията.

>СЗО обръща внимание на случаите на хепатит при деца

Клиничният синдром „сред идентифицираните случаи е остър хепатит (възпаление на черния дроб) с изразени чернодробни ензими“, се казва в изявлението. Много случаи са докладвали стомашно-чревни симптоми, като коремна болка, диария и повръщане, „предхождани от тежък остър хепатит“, както и повишени нива на чернодробните ензими или аланин аминотрансаминаза и жълтеница.

Повечето от съобщените случаи не са имали треска, каза СЗО, а често срещаните вируси, които причиняват остър вирусен хепатит – като вирусите на хепатит A, B, C, D и E – не са открити в нито един от тези случаи.
Причината за възпаление на черния дроб при непълнолетни

Хепатитът е възпаление на черния дроб, жизненоважен орган, който обработва хранителни вещества, филтрира кръвта и помага в борбата с инфекциите. Когато черният дроб е възпален или увреден, неговата функция може да бъде засегната.

„>Най-често хепатитът се причинява от вирус, а аденовирусите са често срещан тип вирус, предаван от един човек на друг, който може да причини редица леки до сериозни заболявания. Но тези вируси рядко се съобщават като причина за тежък хепатит при здрави хора.

СЗО каза, че разследването на случая трябва да се фокусира върху фактори като „повишена чувствителност сред малките деца поради по-ниско циркулиращ аденовирус по време на пандемията COVID-19, потенциал за нов аденовирус и коинфекция. SARS-CoV-2“.

В четвъртък американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) издадоха здравно предупреждение, предупреждаващо доставчиците на здравни услуги и обществените здравни власти за разследване на остри случаи на хепатит с неизвестни причини.

CDC посъветва доставчиците на здравни услуги да обмислят тестване за аденовирус при деца с хепатит, когато причината е неизвестна, като добави, че изследването за цяла кръв – не само за кръвна плазма – може да бъде по-чувствително.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 2 Средна оценка: 3]
Сподели новината

About Natiii1997

One comment

  1. аман от подвеждащи заглавия

    да ви с…на заглавието…

Твоят коментар