Home » Скандално » Жалката истина: Всеки 5-и българин живее в пълна мизерия
Жалката истина: Всеки 5-и българин живее в пълна мизерия

Жалката истина: Всеки 5-и българин живее в пълна мизерия

Близо всеки пети българин живее в пълна мизерия. През 2021 г. 19,1% от населението са живели в тежки материални и социални лишения, като са се лишавали от поне 7 от общо 13 основни стоки и услуги, необходими за задоволяване на нуждите им, обявиха от НСИ.

За 27,8% от хората над 16 години е било проблем подмяната на старите и износени дрехи с покупката на нови. 34,3% от населението в страната пък нямат достатъчно пари за покупката на два чифта обувки за съответния сезон. Неочаквани финансови разходи, като например ремонт на колата или жилището или пък смяна на пералнята или хладилника, не могат да бъдат посрещнати от 36,4% от домакинствата в страната, показва анкета на НСИ. Това означава, че всяко трето домакинство няма спестени пари в размер на около една минимална заплата, колкото приблизително струват една пералня или хладилник.

Всяко пето семейство е имало проблем при плащането на основни разходи, свързани с жилището, като например ипотечен кредит за покупка на дома, наем на жилището или битови сметки за ток, вода или отопление.

Финансовото състояние на 23,7% от домакинствата не им позволява да поддържат нормална температура в жилището си. С очакваното поскъпване на парното заради газа през следващата зима броят на тези хора вероятно значително ще нарасне. Същевременно 22,4% от домакинствата са посочили, че не могат да си позволят, ако желаят, консумация на месо или риба всеки втори ден.

Над 55% от хората над 65 години, които живеят сами, са под линията на бедност.

Над 1,53 млн. души са под линията на бедност, показват данни на НСИ за 2021 г. Това са 22,1% от населението в страната. През миналата година линията на бедност е нараснала с 11,8% до 504,33 лв. средно на месец на човек от домакинството. Линията на бедност се определя като 60% от средния за страната доход.

Без изплащаните социални помощи значително повече хора щяха да бъдат под линията на бедност. Ако от доходите на хората оставим пенсиите, но извадим различните социални плащания като обезщетения, помощи и добавки, ще се окаже, че 31,5% от населението са под линията на бедност.

36% от децата са с материални лишения, показват данните на НСИ.

България е страната от ЕС с най-висока смъртност, обявиха от НСИ. През миналата година в страната са умрели 148 995 души, а коефициентът на обща смъртност (брой на починалите на 1000 души от населението) е 21,7‰. Спрямо предходната година броят на умрелите се увеличава с 24 260, или с 19,4%.

През миналата година продължителността на живота ни се е съкратила. Средната продължителност на живот в страната за периода 2019-2021 г. е 73,6 г. и спрямо предходния период 2018-2020 г. намалява с 1 година. Средната продължителност на живота при мъжете е 70,1 години, а при жените е със 7,3 години по-висока – 77,4 години.

Докато броят на починалите нараства, родените деца намаляват. През 2021 г. в страната са родени 58 678 деца, което е 408 по-малко спрямо предходната година.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 0 Средна оценка: 0]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар