Home » Здраве » Ето как 1 яйце може да ви спаси от смъртоносен инсулт:
Ето как 1 яйце може да ви спаси от смъртоносен инсулт:

Ето как 1 яйце може да ви спаси от смъртоносен инсулт:

Кокошите яйца и продуктите от тях са полезни за кръвоносните съдове в мозъка.  Едно яйце на ден е достатъчно, за да намали риска от инсулт при възрастните хора с 12%, разбра Новини 0.

Това сочи проучване, проведено от американски учени. Според тях яйцата съдържат антиоксиданти, които потискат възпалителните процеси.

рохко яйце

Освен това яйцата са отличен източник на протеин, който понижава кръвното налягане в кръвоносните съдове. Изследователите направиха заключения за ефектите на седем различни храни, включително яйцата, върху здравето на сърдечно-съдовата система.

Според наличните данни консумацията на яйца е свързана не само с намаляване на риска от инсулт, но и с намаляване на риска от коронарна болест на сърцето (намаляване на риска с 3-10%).

Но какво да кажем за холестерола?

жълтък холестерол

Яйчният жълтък е с високо съдържание на холестерол, но нивата му в тялото ни се влияят от наситените мазнини, а не от самите яйца. Холестеролът в храната и холестеролът в кръвта са две различни неща. Холестеролът от храната може да бъде както вреден, така и полезен. Всичко зависи от това как приготвяте яйцата.

яйца с бекон

Ако ядете варен или задушен омлет, холестеролът от жълтъка ще бъде полезен, а ако изпържите яйцата в олио и с бекон, тогава ще бъде вреден.

Яйцата са една от най-полезните храни. Те са с високо съдържание на протеини, витамини A, D, B и B12, както и лутеин и зеаксантин, които помагат за подобряване на зрението. Въпреки това, не бива да третирате яйцата като всяка друга храна. Те са с високо съдържание на протеини и излишъкът им в тялото натоварва твърде много бъбреците.

Едно скорошно проучване показа, че яйцата също помагат на черния дроб не само да блокира липопротеините с ниска плътност (вреден вид холестерол, който запушва кръвоносните съдове и причинява различни заболявания), но също така стимулира производството на липопротеини с висока плътност (полезен холестерол в кръвоносните съдове).

полезни яйца

И накрая, за да ви напомнят да поддържате здравето на сърцето, учените препоръчват да следвате средиземноморската диета: яжте повече зеленчуци, плодове, ядки, нискомаслени млечни продукти, пълнозърнести храни, риба и пиле. В същото време си струва да ограничите количеството червено месо и сладки газирани напитки.

Източник: За жената

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 0 Средна оценка: 0]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар