Home » Свят » Ето как да помогнем на Украйна: Европейската комисия изненада всички с този план! СНИМКА
Ето как да помогнем на Украйна: Европейската комисия изненада всички с този план! СНИМКА

Ето как да помогнем на Украйна: Европейската комисия изненада всички с този план! СНИМКА

Европейската комисия и Международната агенция по енергетика представиха план от 9 стъпки за намаляване на зависимостта на ЕС от руските изкопаеми горива, спестяване на пари на домакинствата и опазване на климата.

„Пестенето на енергия от гражданите на ЕС е достатъчно за да се осигури гориво за 120 супер-танкера и да се спестят средно 500 евро годишно за типично ЕС домакинство“, заяви Фатих Бирол, президент на агенцията по енергетика.

„Гражданите на ЕС са шокирани от човешката трагедия и хуманитарното бедствие“ в Украйна“, заяви Дите Юул Йоргенсен, генерален директор по енергетика на Европейската комисия.

„Единственото нещо, което всеки от нас може да направи у дома или на работа, е да пести енергия“, каза тя презентирайки 9 стъпки, които гражданите могат да предприемат, за да пестят енергия.

Припомняме, че председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в сряда, че решението на Русия да прекъсне доставките на газ за две членки на Европейския съюз, Полша и България, е „пореден опит на Путин да ни изнудва с синьото гориво“

Ето какви са стъпките, които бяха представени под надслов „Как да спестим пари, да намалим зависимостта си от руските горива и да помогнем на Украйна“:

1. Намалете отоплението и използвайте по-малко климатици

2. Регулирайте настройките на вашия бойлер (по-ниските температури могат да спестят около 100 € всяка година)

3. Работете от вкъщи (пътуването до работното място е отговорно за една четвърт от употребата на горива в колите в ЕС)

4. Използвайте колата си по-икономично (споделени пътувания, по-малко климатик)

5. Намалете скоростта си по магистралите (10 км/ч по-бавно шофиране, ще намали годишните сметки за гориво с около 60 евро)

6. Оставете колата си у дома в неделя в големите градове

7. Вместо да шофирате, използвайте велосипед или направете разходка

8. Използвайте обществен транспорт

9. Качете се на влак, вместо на самолет

„Тези които са разтревожени заради руските зверства в Украйна и отчаяно искат да помогнат, могат да следват насоките на Международната агенция по енергетика и Европейската комисия“, гласи съобщението.

„Ако искаме да напълним нашите газови хранилища следващата зима, всеки кубичен метър газ, който спестяваме сега – вече помага“, допълва Клод Турмес, министър на енергетиката на Люксембург.

Превод и редакция: БЛИЦ!

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар