Home » България » Експерт притесни всички, прогнозира нова ковид вълна през есента или зимата
Експерт притесни всички прогнозира нова ковид вълна през есента или зимата

Експерт притесни всички, прогнозира нова ковид вълна през есента или зимата

„Устойчиво е намаляването на случаите на COVID-19, но се забавя темпът на намаляване. Твърде е вероятно есента към зимата да се появят нови мутации, които да доведат до нов вариант, а той да повиши заболеваемостта.

Вероятно вълната ще бъде с по-леко протичане, но с повече заразени“. Това заяви пред Нова нюз проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ.

По думите й има два варианта коронавирус да повлияе за поява на хепатит – директно – с увреждане на микроциркулацията, а индиректно – чрез спаднал имунитет.

„Има единични случаи на хепатит сред децата в Европа, а у нас няма такива. Това е възпаление на черния дроб, което не е причинено от основните вируси, които носят хепатит. Много е нетипично за децата. Ясно е, че не се дължи на ваксини“, подчерта тя.

В НЦЗПБ ще бъдат изследвани проби за всички видове вируси, не само хепатитни, за да се засече рано евентуални позитивни случаи.

„Адема вирусът засяга децата в детските градини, причинява зимните заболявания. Няма данни как се случва новият хепатит. Предава се по въздушно-капков път, както и при досег на кожата на заболял или повърхности. Предстои да се уточни кой е вирусът и на какво се дължи“, сподели медикът.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар