Home » България » „Евростат“: България е с най-висока свръхсмъртност в ЕС заради ниска ваксинация
"Евростат": България е с най-висока свръхсмъртност в ЕС заради ниска ваксинация

„Евростат“: България е с най-висока свръхсмъртност в ЕС заради ниска ваксинация

Повече от 50% повече хора са починали в България от обикновено през септември, показват официални данни, което прави най-слабо ваксинираната страна в Европейския съюз най-тежко засегната от възобновяването на случаите на коронавирус през късното лято.

Според доклад на „Евростат“, който сравнява допълнителните смъртни случаи с нивата преди пандемията, България има най-висока свръхсмъртност в ЕС, следвана от Литва, Гърция и Румъния – всичките над 30%.

От септември пандемията се влоши допълнително в Източна Европа, като България отбеляза рекорден брой ежедневни смъртни случаи от коронавирус през последните седмици.

Според доклад на Statista към миналата седмица България е приложила само 44 дози ваксина на 100 души – най-ниският процент от всяка европейска страна.

Страната има един от най-високите нива на смъртност от COVID-19 на глава от населението в света, както и Румъния с втория най-нисък процент на ваксиниране в ЕС, където възрастните хора са особено засегнати.

Допълнителните смъртни случаи в целия Европейски съюз като цяло нараснаха до 12% през септември, каза „Евростат“, като се покачваха бързо през края на лятото от ниските 5% през юли.

Регионът е достигнал връх от 40% повече починали през ноември 2020 г.

Сред страните с най-ниска свръхсмъртност през септември бяха Швеция и Белгия. По-специално Белгия се сблъска с висока смъртност по-рано по време на пандемията.

Данните за вторник показват, че в България има нови 276 жертви, с които общият брой починали хора с COVID-19 от началото на пандемията у нас достигна 26 555 души.

В болнично лечение са настанени 7924 души, от които 725 са с усложнения в интензивни отделения. 83,09% от новите случаи и 89,07% от новоприетите в болница са неваксинирани хора. 96,74% от починалите за деня също не са били имунизирани.

През последното денонощие са поставени 16 809 дози от препаратите срещу COVID-19, с които общият брой в България достигна 3 086 814. От тях вече над половината са със завършен курс на ваксинация – 1 633 511 души.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар