Home » Коментари » Д-р Миндов: Това е кошмар! Очакваме голям ръст на броя на заболелите
Д-р Миндов: Това е кошмар! Очакваме голям ръст на броя на заболелите

Д-р Миндов: Това е кошмар! Очакваме голям ръст на броя на заболелите

Опашки от желаещи да се имунизират се извиха пред пунктовете за ваксинация в последните дни. А във вторник стана ясно, че министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова сформира пандемичен комитет в здравното ведомство. 

„Комитетът е необходим, той замества Щаба. Важно е какви решения ще се вземат. Разбрахме какво се предвижда за нашия сектор, макар че ние от Националното движение на общопрактикуващите лекари имаме внесено такова. Много съществено, тъй като тази вълна отново ще бъде върху нас. Случаите се очаква да са при по-младите и с по-малко усложнения, дано да са и по-малко хоспитализираните“, каза председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Георги Миндов.

Той припомни, че България е една от най-неваксинираните държави както в Европа, така и в света.

„Очакваме голям ръст на броя на заболелите. И тази сутрин има голям пик. Нашето предложение беше за една амбулаторна процедура, която да регулира процеса на лечението на един болен – от започването на симптомите до пълното оздравяване. Над 100 000 са активните случаи в момента. 20-30 човека се наблюдават от един лекар. Ако стане това, което се случи в САЩ, може да се окаже, че един лекар ще наблюдава над 100 души. Това е кошмар“, допълни д-р Миндов.

По думите му те не разполагат с лекарства, които спират Ковид-19.

„Не можем да изписваме такива лекарства, не ни е даден административната възможност. В момента има много желаещи за ваксина. Аз имунизирам активно, тъй като свалиха срока от 6 на 3 месеца. Отделно и този финансов стимул от 75 лв., на европейско ниво се говори за 300 евро за всички с трета доза“, подчерта специалистът.

Според него задължителната ваксинация не е принудителна.

„Ако си представим теоретично, че се развие моделът като в САЩ с Омикрон – много заболели, но с по-лека форма, трябва да мислим и за карантината. 14 дни е много голям срок. В много европейски страни след 7-ия или 10-ия ден може да се направи тест и ако е отрицателен, да се свали карантината. При новия вариант не се губи вкус и мирис, което е характерно. Симптомите се преливат. Идват млади хора, които са с два положителни антигенни теста, назначавам PCR – отрицателен“, добави д-р Георги Миндов.

В ефира на Bulgaria ON AIR той призова да се носят по-висок клас маски. А хубавата маска трябва да е с ластици зад тила.

„Скъсяването за срока на бустерната доза го направиха в цял свят. Ние се забавихме. Трябваше да го направим преди празниците. Нямам нито един пациент с трета доза, който да е болен. Всичките са с две дози. А третата е много важна“, категоричен е д-р Миндов.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар