Home » Коментари » Д-р Мими Виткова: Закъснелите мерки ни доведоха до тук, а съвсем скоро ще има и локдаун – след около 14 дни
Д-р Мими Виткова: Закъснелите мерки ни доведоха до тук а съвсем скоро ще има и локдаун - след около 14 дни

Д-р Мими Виткова: Закъснелите мерки ни доведоха до тук, а съвсем скоро ще има и локдаун – след около 14 дни

Никой не отрича правото на свободен избор, но този свободен избор, който правим, има и последици. За съжаление, ние като нация направихме избор да не се ваксинираме, което доведе до изключително висок ръст болни, препълненост на болниците, дори не знам Бърза помощ как успяват все още да работят при тази лавина от повиквания.

При джипитата няма какво да говоря – чувстваме се като опълченците, защото има болни много по принцип, а сега се добавя още и ковид.

Това коментира в ефира на Нова тв д-р Гергана Николова.

За да има ефект от тези мерки, те първо трябва да се спазват и то трябва да мине известно време. Не може днес да ги въведем, а утре вече да искаме резултат. Мисля, че някои неща ще се наложи да се случат, независимо, че на много хора не им се иска, по простата причина, че системата ще рухне. И то не защото хората в системата не искат да работят, а защото тя е на предела си и няма да издържи повече натоварване, коментира още д-р Николова.

О юридическа гледна точка правото на труд, както и останалите икономически права не са абсолютни. Има решение на Конституционния съд от миналата година в този смисъл. Така че ограниченията в правото на труд, а дори и на придвижване са напълно допустими, а и задължителни, когато целта е да се защити по-висш обществен интерес, каквито са живота и здравето. Така че правото на живот е далеч по-важно от правото на труд, коментира адвокат Валя Гигова.

Зелените сертификата дават, а не ограничават права. Заповедта на здравния министър ограничава права, но със зеления сертификат, той дава възможност тези права да не бъдат ограничавани до такава степен, обясни юристът.

Локдауна не решава проблема, а отлага решението. Но чрез него може да се отреже върха на айсберга и да се даде възможност на здравната система да се стабилизира. Отлага се и високата смъртност, за да може да се даде възможност на хората да се ваксинират, коментира и д-р Мими Виткова.

Освен ваксина, друго решение просто няма, посочи тя.

Въвеждането на зеления сертификат се забави по политически причини. Страхуваха се да не се стигне чрез въвеждането му до сегашната ситуация. Но тя само се отложи. Сега ще се изчака 14 дни и вероятно ще се въведе и локдаун. Никой от противниците на мерките обаче не предлага алтернативно решение, коментира д-р Виткова.

Не допусках, че българинът е лишен от всякаква чувствителност, че да не вижда толкова много смърти и да пледира за някаква измислена свобода, която виждаме, че дори юридически не се вписва никъде, да не се интересува от това, че умират хора – и родилка умря, и деца си отиват, и млади хора, да не говорим за възрастните. Претендираме да сме европейци, а какво правим!?, посочи тя.

Не е вярно, че не сме информирани. Политиците се страхуваха да предприемат нужните мерки, за да опазят хората, а хората не се интересуват от другите, допълни тя.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 0 Средна оценка: 0]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар