Home » Свят » Д-р Илиев от Берн: Всеки, който няма тази ваксина, е застрашен от маймунската шарка с висока смъртност
Д-р Илиев от Берн: Всеки който няма тази ваксина е застрашен от маймунската шарка с висока смъртност

Д-р Илиев от Берн: Всеки, който няма тази ваксина, е застрашен от маймунската шарка с висока смъртност

„Всеки, който е ваксиниран срещу едра шарка, не би трябвало да има притеснения за маймунската. Тази ваксина е 85% ефективна. В България с нея са хората, родени преди 1981 г.“

Това заяви д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн и експерт по безопасност на ваксините, пред Nova News.

По думите му тази шарка е много слабо заразна – не се предава по въздушно-капков път, а чрез целувка и други физически контакти.

„Маймунската шарка наподобява човешката едра шарка, но не е точно същата. Става дума за западноафриканския вариант, той протича с много неприятен обрив и висока смъртност. Притеснителното е, че единичните случаи са в широк спектър от държави“, сподели Илиев.

Какви са симптомите на маймунската шарка?

Температура, главоболие, общо неразположение и увеличение на лимфните възли са сред симптомите. „Обривът е характерен – изпъкнал. Той може да доведе до слепота, както и до белези. Хора с потиснат имунитет могат да имат голям проблем с маймунската шарка“, посочи той.

Според него много е важна личната хигиена.

„На 3-4 ден от проявените симптоми се появяват релефни пъпки, при такива съмнения трябва да се обърнем към лекар, но той да дойде при вас, а не вие в кабинета“, посъветва Илиев и увери, че не се очаква пандемична вълна.

Относно новият вариант на Омикрон, появил се в Гърция медикът подчерта, че не е по-опасен от сегашните. „Не се очаква нов щам на ковид, предстои спокойно лято. Евентуално есента ще има увеличение на случаите, но не и натоварване на здравната система“, обясни той.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар