Home » Life Story » Дядо Въло дари пенсията си, доброто му се върна
Дядо Въло дари пенсията си доброто му се върна

Дядо Въло дари пенсията си, доброто му се върна

Дядо Въло от Добролево дари цялата си пенсия на болницата във Видин, а доброто му се върна многократно.

Чудноватата история се разиграва преди дни във врачанското село, а благородната постъпка бързо се разпространява в цялата страна.
Възрастният мъж дълги години работи като фелдшер в болницата в дунавския град. Преди десетина години се установява за постоянно в Добролево заедно със съпругата си. В условията на пандемията пенсионерът разбира, че лечебното заведение във Видин изпитва сериозни финансови затруднения и нито за миг не се замисля как да постъпи – дарява цялата си пенсия. „Искам да помогна на колегите си, които се борят с коварната болест“, казва дядо Въло и вероятно мисли, че историята ще приключи с благородната му постъпка.

Дядото не е очаквал доброто да се върне

Но толкова много хора се впечатляват от дарението, че решават да му се отблагодарят. „Изведнъж започнаха да звънят от всички краища на страната и да искат да помогнат на нашия съселянин. На два пъти физически лица ми превеждаха по 300 лева. Изтеглих ги и му ги дадох. Пристигнаха и много хранителни продукти за него. Доброто се оказа заразно и беше продължено след неговото дело“, разказа пред „България Днес“ Илиян Буковски, кмет на Добролево.

Мъжът иска да помогне на колегите си медици

Най-емоционалният момент настъпва, когато д-р Анани Тошев от клиниката по очни болести на столичната болница „Александровска“ лично посещава пенсионера. Той му заняса хранителни продукти, лекарства и предпазни средства, които са дарение от Българско дружество по офталмология и Български лекарски къюз като част от инициативата „Заедно ще се справим“. Срещата е много емоционална и мъжът с добро сърце трудно сдържа сълзите си.

Хора от цялата страна искат да помогнат на дарителя

Историята придобива още по-приказни размери, защото дядо Въло и д-р Тошев вече са се срещали. През 2017 г. медикът оперира добрия старец и му помага да си възвърне зрението. И години по-късно се виждат по много по-хубав повод.

Въло и д-р Анани Тошев се срещат отново

„Дядо Въло много емоционално прие всичките жестове, които му се върнаха след доброто му дело. Често се разплаква и се разтреперва почти до припадък. Говорихме си, че не го е правил, за да добива известност, а за да е полезен на колегите си. Много сме горди с него и показахме, че доброто в Добролево е живо“, завърши с оптимизъм Буковски.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар