Home » Любопитно » Днес сме заплашени от параскевидекатриафобия, хич да не ви пука
Днес сме заплашени от параскевидекатриафобия хич да не ви пука

Днес сме заплашени от параскевидекатриафобия, хич да не ви пука

Петък 13-ти – комбинацията в календара, която парализира от страх мнозина по цял свят. Страхът на някои хора е толкова силен, че дори не стават от леглото. Много хора просто не отиват на работа.

Страхът от петък 13-ти дори си има име и собствено научно название – параскевидекатриафобия. Терминът е събирателно от декатриафобията (страх от числото 13) и параскевифобията (страх от петък). Не се хващайте за главата ужасено. Не се поддавайте на приказките, че е карък-ден. Отпуснете се. Кажете си, кога, ако не днес. И хич да не ви пука.

Динко ПЕТКОВ

Ако сте жена, започнете от шефа си. Няма как да не е непоносим, гадняр, грандоман, нарцис, мнителен, интригант, ходещ ви по нервите. Директно го подхванете. Влезте в кабинета му, без да питате секретарката, обявявайки я за „куха лейка“. Ако изкудкудяка нещо протестно, директно я запитайте в час ли е „оная фафла, жената на шефа“, че е неформална държанка на мъжа й и знае ли какви кафета с райбери му поднася.

На ошашавения от нахълтването ви тип, тровещ живота ви, направо в лицето си кажете всичко, което досега сте премълчавали. Колко е тъп, как прилича на ходеща шунка, колко ви се повдига от него, да не се мисли за ведомствения Казанова, да не се изживява като герой от турски сериал, на когото всички служителки са му харем.

Малко преди той да се опита да звънне на тел. 112, покажете му, все пак, календара, че е петък – 13-ти. Ще се поуспокои. Приберете се вкъщи. Преоблечете се – стига с това черно. Сложете си червен мрежест чорапогащник, наденете минижуп, ама не дълъг, най-много да е една педя от пъпа ви. Така излезте на Главната. Не се притеснявайте, че насреща ви ще се кръстят стреснато. Вие няма да сте причината. Ще е заради петък -13-ти.

Ако сте мъж, започнете от половинката си. Преди това изуйте чехлите си, да не си личи, че сте под чехъл.

Обръснете се, изкъпете се, напръскайте се с одеколон. Да изглеждате поне на външен вид, че сте нов човек. Вземете в ръцете си прахосмукачката и бърсалката за прах, така учудената вече какво си става съпруга ще се поуспокои, че всичко си е по старому, пак се захващате с къщното чистене. Застанете пред нея, но не в послушна поза, а със стойка на непокорен мъж – проучете преди това във фейсбук как се заема такава позиция. И с глас, нетърпящ опровержение, обявете: „В тази къща аз съм мъжът!“. За всеки случай с поглед й посочете календара – да види, че днес е петък, 13-ти. И да не метне нещо по вас.

В древен Вавилон номер 13 е бил пропускан в списъка със законите. Един от първите текстове, които отразяват фатализъм около числото 13 е написан през 700 г. пр. Хр. В него гръцкият поет Хезиод споменава 13-ия ден като нещастен.

Дългогодишен мит е, че ако 13 души се хранят заедно, един ще умре в рамките на една година. Митът най-вероятно се ражда от Тайната вечеря, описана в Евангелието, на която се е смятало, че предателят Юда е бил тринадесетият гост. На другия ден, смята се, че е бил петък, Исус бива разпнат. През 1881 г. се появява организация, наречена The Thirteen Club. Тя се опитва да разсее страха около числото 13. Състояла се е от 13 члена, които са разсипвали сол, което и до днес се смята за лош късмет.

В петък 13-и много болници отказват да извършват планови операции.

В някои хотели и болници няма стаи, номерирани с числото 13. В някои градове няма и улици с този номер.
Космонавтите от космическата совалка Аполо 13 не успяват да кацнат на Луната, каквато е била целта на полета.

Най-честите суеверия, свързани с петък 13-и, са по-скоро забавни, отколкото страшни:

Не се предприема пътуване в този ден, защото носи нещастие.
Ако счупите огледало на петък 13-и, ще имате седем години лош късмет.
Дете, което е родено в петък на дата 13 няма да има щастлив живот.
Ако черна котка ви мине пътя е на лош късмет.

И все пак, бъдете позитивни и превърнете числото 13 във вашето любимо. Купете си медальон с висулка с числото 13. Излезте вечерта на клуб и се забавлявайте. Кажете не на суеверието и пуснете тото. Нека това бъде вашият ден.

Навръх поредния петък 13-ти бяха взети мерки за предпазване на населението от нещастие и неслука. Лошият късмет бе париран значително, след като 8600 от черните котки в страната бяха чипирани с предаватели, които ги следят в реално време. На сайта kotkapat.com може да се следи на карта къде точно има черни котки и дали и накъде се движат.

Също така на картата са отбелязани и зоните, на които има повишена вероятност за среща с бездомните четириноги същества. Към момента обаче сайтът показва само черните котки в София

Организаторите на високотехнологичната защита на населението от лош късмет се хвалят, че само за първите няколко часа откакто системата е online, над 280 души са избегнали лош късмет до края на деня само с леки промени на маршрута си, за да избегнат пресичането му от черни котки.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар