Home » Свят » “Дали да ям аз или децата”: новата мизерия във Великобритания
“Дали да ям аз или децата”: новата мизерия във Великобритания

“Дали да ям аз или децата”: новата мизерия във Великобритания

Цените във Великобритания просто експлодират – особено тези на хранителните продукти и енергията. Поскъпването достигна през април средно 9 на сто, а това обрича голям брой британци на лишения и истинска мизерия.

Все повече британци са принудени да ограничават разходите си до крайност. Ема Френч е една от тях. Пред БиБиСи тя разказва как поскъпването на хранителните продукти се е отразило на семейството ѝ.

“Принудени сме да ходим в социалните трапезарии. Не можем да си позволим да пазаруваме в супермаркет, то е вече лукс за нас”, казва Френч. “Съпругът ми нито закусва, нито обядва, яде само на вечеря, но не сядаме на масата заедно. Всичко, което имаме, трябва да бъде точно разпределено, за да получат децата необходимата им храна.”

“Дали да ям аз или да нахраня децата?”

От социалните кухни казват, че все повече от нуждаещите се изобщо не купуват сурово месо или зеленчуци, защото цените за газ и електричество са нараснали толкова, че не могат да си позволят да сготвят.

Потребителските цени във Великобритания достигнаха през април рекордни стойности, каквито не е имало от 1982 година насам. Стоките и услугите са стрували средно с 9% повече, отколкото преди една година, съобщи Статистическата служба в Лондон. Това увеличава социалната мизерия в страната.

Годишното поскъпване при храните е от около шест процента, ръстът при енергията само за април е 54 на сто. За едно средностатистическо домакинство това означава допълнителен разход от 700 паунда годишно, а през есента се очаква и поредно увеличение.

Според икономистите до края на годината поскъпването във Великобритания може да надхвърли границата от 10%. Това би означавало, че близо 10 милиона домакинства навярно няма да са в състояние да си плащат сметките за ток, а 250 000 ще изпаднат в крайна бедност.

Мартин Люис, създател на сайт със съвети за икономии, настоява за повече подкрепа от страна на държавата. “Преживях финансовата криза, както и пандемията. Ситуацията, пред която сме изправени в момента, е най-тежката”, смята той. “Преди хората ми казваха, че когато подреждат приоритетите си, са избирали дали да отидат на фризьор или на бар. Сега изборът звучи така: дали да ям аз, или да нахраня децата си? Положението е нетърпимо”, казва той.

Правителството залага на икономически растеж и нови работни места

Наскоро министър-председателят Борис Джонсън изтъкна в парламента, че правителството вече е разтоварило данъчното бреме за гражданите. Освен това управляващите смятат да намалят сметките за електроенергия с 200 паунда през есента, но потребителите ще трябва да връщат тази сума по-късно.

Опозицията настоява петролните компании да бъдат облагани с по-високи данъци, а гражданите да получат спешна финансова помощ. Премиерът Джонсън обаче предпочита да разчита на икономически растеж: “Колкото и голямо да е нашето състрадание и изобретателност, не можем да решим проблема само с харчене на пари”, заяви той. “Трябва да се справим със ситуацията, като създадем стотици хиляди нови и високоплатени работни места за висококвалифицирани хора в страната.”

“Портмонетата ни вече са празни”

Но на британците, които са изпаднали в тежко състояние, тези обещания не им помагат. Джерард Баруик не знае как ще справи със следващото поскъпване. “Намалили сме отоплението, използваме по-малко електричество, но въпреки това през октомври разходите ще се увеличат с още 1000 паунда. Така и така вече портмонетата ни са празни”, казва той.

Мартин Люис признава, че вече не знае какви съвети за икономии да дава на хората. Управляващите отново ще обсъждат проблема с растящия финансов натиск върху гражданите, но възможността за въвеждане на извънреден бюджет за момента е отхвърлена.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 0 Средна оценка: 0]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар