Home » България » Горивата ще продължат да поскъпват драстично, пропан-бутанът ще стане луксозна стока
Горивата ще продължат да поскъпват драстично пропан-бутанът ще стане луксозна стока

Горивата ще продължат да поскъпват драстично, пропан-бутанът ще стане луксозна стока

Горивата ще продължават да поскъпват и то драстично. Единствено свободният пазар определя цените. Данъци и акцизи сега са на същите нива като през миналата година.

Това заяви Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация по БНТ.

„Най-драстично ще бъде поскъпването на пропан-бутана, горивото, което се използва от най-бедната част от населението, защото, ако сега акцизът е 18 стотинки на литър, това, което предвижда „зелената сделка“ е 40 стотинки само увеличение на акциза, плюс още една компонента, около 80 стотинки.

В този смисъл пропан-бутанът ще се превърне в луксозно гориво“, допълни Светослав Бенчев. Всъщност всички конвеционални горива ще станат луксозно гориво. Това ще доведе и до поскъпване на всички стоки, уточни той.

По думите му за една година има поскъпване в рамките на 27-28% за бензина и дизела.

„Цената на суровия петрол за същото време се увеличи със 100% – през октомври миналата година е била 40 долара за барел, сега е над 80 долара за барел“, уточни Светослав Бенчев.

Според него това поскъпване на бензина и дизела е нормално и очаква то да продължи, защото цените на суровия петрол продължават да растат на международните пазари. Държавата няма какво да направи, допълни той.

„Пазарни са принципите, вижда се и на територията на страната и между веригите в различните градове цените ни са различни. На пазара има конкуренция, тоест единственото, което определя цената на горивата в момента, е свободният пазар“, категоричен бе представителят на Българската петролна и газова асоциация.

Оф нюз, БНТ

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар