Home » България » ГЕРБ: Кирил Петков излъга с над 3 милиарда за компенсациите за бизнеса
ГЕРБ: Кирил Петков излъга с над 3 милиарда за компенсациите за бизнеса

ГЕРБ: Кирил Петков излъга с над 3 милиарда за компенсациите за бизнеса

От ГЕРБ обвиниха премиера Кирил Петков в лъжа, свързана с изплатените компенсации на бизнеса за електроенерия.

„На 13 май Кирил Петков заяви, че държавата е вкарала 4,1 млрд., за да облекчи цените на електроенергията в България като се похвали самодоволно, че ние сме държавата отделила най-много пари за тази цел в ЕС. Отговорът, който получихме днес ясно показва, че истината се разминава много сериозно с думите му.

В нашия отговор явно е разписано, че става въпрос за около 1,01 млрд., които са отишли за небитовите крайни клиенти на електроенергия. Думите на Кирил Петков започват да имат все по-малко значение и все по-малко да им вярваме“, заяви депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, предава OFF News.

ГЕРБ напомниха, че те са предлагали „точно тези компенсации“, когато цената е тръгнала нагоре, но правителството не са ги послушали, а сега „се хвалят, че са дали едни милиарди, което се оказа, че не е точно така“.

„Не мога да си обясня дали Кирил Петков лъже нарочно или някой го подвежда“, заяви бившият министър на енергетиката Делян Добрев.

Действително, в писмения отговор от министър Николов към ГЕРБ пише, че изплатените компенсации на всички небитови крайни клиенти за декември 2021, януари, февруари и март са общо 1 010 310 500.95 лева.

Компенсациите за март 2022 г. на операторите на електропреносната и на електроразпределителните мрежи са удостоверени като полагащи се, но все още не са изплатени, пише в писмения отговор от Министерството на енергетиката.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар