Home » Коментари » Геолог предрече повторение на 500-годишна катастрофа в Червено море
Геолог предрече повторение на 500-годишна катастрофа в Червено море

Геолог предрече повторение на 500-годишна катастрофа в Червено море

Американски, италиански и саудитски учени са открили доказателства за древно подводно свлачище и свързано с него цунами в залива Акаба в северната част на Червено море, което може да послужи като предупреждение за много страни от Близкия изток.

Статия за това е публикувана в списание Geophysical Research Letters.

Сам Пъркис, водещ автор на статията, професор и завеждащ катедрата по морска геология на Университета в Маями, по време на експедиция на борда на изследователския кораб OceanXplorer в региона е открил странна пукнатина в морското дъно, нехарактерна за Червено море, образувана в резултат на отделянето на Африканската и Арабската литосферна плоча преди 30 милиона години.

„Веднага разбрах, че това, което видяхме, не може да е резултат от някакви праисторически геоложки процеси на морското дъно“, обяснява ученият. Пъркис взел скални проби, които показали, че пукнатината се е образувала от свлачище, което вероятно се е случило преди 500 години.

Ученият също успял да намери допълнителни доказателства в полза на тази версия, изучавайки морските седименти на север от пукнатината, което дало възможност да се идентифицират следи от древно цунами, вероятно причинено имено от това свлачище.

В новата статия се прогнозира също, че измествания на морското дъно в бъдеще могат да провокират нови опустошителни цунами в залива.

„Тези територии на Египет и Саудитска Арабия бързо се урбанизират, което носи със себе си допълнителна опасност. Трябва да се положат сериозни усилия, за да се избегнат бъдещи катастрофи“, казва Пъркис.

Страните по крайбрежието, включително Египет, Йордания, Саудитска Арабия и Израел, трябва да се погрижат за наличието на системи за ранно предупреждение както за земетресения, така и за цунами, в противен случай биха могли да се сблъскат с още по-катастрофални последици, отколкото преди 500 години.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар