Home » Скандално » Внук брои 200 лв. за транспорт на болната си баба с линейка до болницата
Внук брои 200 лв. за транспорт на болната си баба с линейка до болницата

Внук брои 200 лв. за транспорт на болната си баба с линейка до болницата

Възмутен мъж се жалва, че е бил принуден да даде 200 лв., за да бъде транспортирана баба му с линейка до болницата в Севлиево, пише „Телеграф“.

Димитър Ковачев обяснява, че възрастната жена е трудно подвижна, на легло и затова не е била в състояние да се движи, нито да бъде превозена със собствения му автомобил или с такси.

Единственият начин да бъде откарана бабата до болницата е бил на носилка и с линейка. За услугата най-накрая той трябвало да заплати 200 лв.

„Баба ми трябваше да бъде откарана от село Горна Росица до болницата в Севлиево. Ето колко струва транспортът за 10 км в двете посоки за една линейка. И оказва се, че това е законно. Притежавам касова бележка за дадената сума”, шокиран споделя Димитър Ковачев.

В предоставения от възмутения мъж касов бон ясно се вижда, че получената от него сума очевидно си е напълно редовна, тъй като е отчетена от фискалното устройство.

Управителят на „Медицински център 1” в Севлиево д-р Младен Пенчев обясни, че взетата от близкия на пациентката сума е напълно редовна и е регламентирана в заповедта за предлаганите такси и услуги от центъра.

„Първо трябва да уточня, че разстоянието от Горна Росица до Севлиево не е 5 км, а над 10 км. Освен това болницата се намира в другия край на града, докъдето стават близо 15 км.

В случая говорим за два курса, които линейката ни е направила: първият е от Севлиево до селото и след това от селото до болницата с пациентката. Вторият е от болницата до селото и след това връщането обратно в града.

Цената на транспорта на един курс в двете посоки, който възлиза на 30 км е 60 лв. За двата курса прави 120 лв. Останалите 80 лв. са такса пренос на пациентката, за което са били ангажирани двама служители на центъра, които са изпълнявали функцията на санитари.

Така 120+80 лв. стават 200 лв., колкото е калкулирано и в сметката”, обясни д-р Пенчев.

Впрочем в началото на разговора управителят на центъра каза, че цената на километър превоз с линейка била 1 лв. Което означава, че цената на двата курса не би трябвало да е повече от 60 лв., а не 120 лв.

След като обясни, че ще се консултира със счетоводителката си, д-р Пенчев обяви, че 60 лв. е таксата за транспорт на един курс, половината от който е празен, а не на два курса. Това обаче означава, че цената на 1 км превоз с линейката е не 1 лв., а 2 лв., т.е. почти двойно повече, отколкото е дневната тарифа на едно такси.

В крайна сметка въпреки обясненията на управителя д-р Младен Пенчев така и не стана ясно каква в крайна сметка е таксата на километър транспорт с линейка, наета от тях, и как изобщо е била калкулирана крайната сума от 200 лв.

Постът на възмутения роднина Димитър Ковачев обаче предизвика остри реакции и коментари в социалните мрежи.

„Това е истинско кожодерство. Даже и бакшишите не могат да те накарат да им плащаш празния курс, а тия направо дерат кожи. Направо да махат това ръководство на центъра”, гневи се Иван Петров.

„Защо изобщо е трябвало да се плаща. Нали си плащаме осигуровки”, пита Мариана Дянкова.

„Направо не мога да повярвам, сигурно това безобразие е на местна почва. Трябва да се сигнализира в МЗ и да се направи проверка, за да се спрат тези безобразия и това издевателство върху болните хора”, предлага Руми Димитрова.

„Потърсете си правата, това е мародерство”, пък съветва Катерина Стефанова.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар