Home » България » Витанов каза кога ще е пикът на Омикрон, ще има ли локдаун и къде е най-страшно
Витанов каза кога ще е пикът на Омикрон ще има ли локдаун и къде е най-страшно

Витанов каза кога ще е пикът на Омикрон, ще има ли локдаун и къде е най-страшно

От гледна точка на интензивните легла, всеки ден се качва карта на 6-те района. Най-неприятно е положението в северния централен район – Силистра Русе, Велико Търново габрово. Защо обаче е най-тежко положението – те са в момента на 72.5% , нямат и още 80. Ако нищо не се направи, те ще отидат там.

Това заяви математикът Николай Витанов в ефира на Нова тв.

„Идваме до въпроса за активните елементи в системата. Човек като гледа числата трябва да гледа и зад тях. Защо положението е такова? Там няма университетска болница, медицинската инфраструктура не е чак толкова развита“, каза още той.

„Дали ще се наложи локдаун там или не, това е не само медицинско, но и политическо решение. Дори да станат 80%, те имат още 20% ,резерв, за да се решава въпроса. До края на седмицата ако не се направи нещо въпросният процент ще бъде достигнат“, продължи математикът.

По думите му, ако не бърникате матрицата тя си върви, но в матрицата има активни елементи, които я променят – Нео, агент Смит, Архитекта, всичките може да променят матрицата. В нашия случай може правителството да вземе някакви мерки да не се стигат до тези проценти.

„Мерки ще се наложат, когато се достигнат 80%. Обикновено тоталния локдаун за десетина дена променя картината, Скоростта на запълване не е била над 2% на ден. Очакванията са да не се достигне до 100% напълване. За един ден 20% резерв не може да се изгори“, добави той.

Витанов припомни, че Русе беше един два дена над 80%, а сега са 70 и няколко процента и нищо не стана. Може да се изкара и малко над 80%.

„Северния централен район в околните области има интензивни легла. Хора, които имат нужда от интензивни грижи, могат да се закарат в съседните области и така да се удържа ситуацията. Казах ви, че активните елементи може да променят ситуацията. Преди това има мерки, при 80% започва четвъртия етап, но преди това има още три други степени“, продължи с обясненията Витанов.

Математикът съобщи, че днес базовото число е 1.11. Тоест 100 човека заразяват 111 души.

„Но е под 1.3? Защо не е над 1.3? Трябва да гледаме заболеваемостта и заетостта на интензивните легла. В областите където има заболеваемост има и легла, а там където заболеваемостта е ниска има малко легла. Ситуацията е търпима, очаква се бавно влошаване. Пожарът гори неравномерно – Благоевград, Бургас, Варна, когато пък другите се подпалят , тези ще са изгорели.

За да се говори за апокалиптични прогнози, всички трябва да гори едновременно, а то не е така“, обясни експертът.

Той изрази мнение, че до дни Омикрон става доминиращ.

„Казах, че първото нещо, което той трябва да направи, е да стигне 10 000 случая на ден. Що се отнася до нерегистрираните случаи, Витанов, каза че трябва да се умножава по 2.5. И понеже пожара гори неравномерно, не се очакват изключително резки пикове нагоре. А дори и да има, те няма да продължат повече от 2-3 дни“, каза той.

Що се отнася до плана на правителството за справяне с пандемията, Витанов каза, че отчитането не е само на база заети интензивни легла. В плана има нещо, като мултифакторен анализ. Леглата са само един от многото фактори, когато се взима решение какво да се прави. Контролира се и броя болни медици.

Омикрон ще ни държи 2-3 седмици и след това ще тръгнем надолу. Втората половина на февруари месец се очаква да се премине максимума и да тръгнем надолу, каза Витанов, коментирайки пика на новата вълна на коронавирус.

Делта вариантът отмира и с него би трябвало да намалява смъртността. Средно имаме около 80, при Омикорн смъртността трябва да е по-ниска, но понеже е по-заразен, се очаква да имаме по 50-60 души на ден.

Правени са сметки, ако всички мерки падат, но резултатите не са толкова приятни, колкото ви казват техните противници. Когато се отпусне ситуацията се заразяват повече хора, повече хора ще си отидат. При строгите мерки на Мутафчийски починалите бяха само около 140, а след това, при разпускането на мерките, имаме вече над 30 000.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар