Home » Свят » Виктор Орбан: 9 май, краят на войната!
Виктор Орбан: 9 май краят на войната!

Виктор Орбан: 9 май, краят на войната!

Съобщава се, че Виктор Орбан е казал на папа Франциск , че Владимир Путин възнамерява да сложи край на войната, която започна в Украйна през май. Русия нахлу в страната на 24 февруари 2022 г., причинявайки най-голямата бежанска криза в Европа след Втората световна война, като повече от 5,5 милиона украинци напуснаха страната, а една четвърт от населението беше разселено.

Виктор Орбан : 9 май , краят на войната

В интервю, публикувано във вторник в италианския вестник Corriere della Sera, папа Франциск твърди, че Виктор Орбан му е казал, че Владимир Путин възнамерява да спре войната на 9 май, ден, известен като „Ден на победата“ в Русия, когато поражението на страната е отбелязан пред нацистите през 1945г.

Папа Франциск каза, че унгарският премиер Виктор Орбан му казал, когато се срещнаха в края на април, че руският президент възнамерява да сложи край на инвазията в Украйна на 9 май – Деня на победата в Русия.

„Орбан, когато го срещнах, ми каза, че руснаците имат план, че всичко ще приключи на 9 май. Това би обяснило и скоростта на изкачване в наши дни. Защото сега става дума не само за Донбас, но и за Крим, за Одеса, за отнемане на пристанището на Украйна от Черно море, всичко“, каза папа Франциск.

Светият отец беше песимист по отношение на този сценарий, заявявайки, че в момента „няма достатъчно воля за мир“. Според него обаче световните лидери трябва да направят „всеки възможен жест„, за да спрат войната .

Папа Франциск иска да разговаря с Путин

Суверенният понтифик каза, че е готов да направи „всичко„, за да спре военното нахлуване на Владимир Путин в Украйна. Той дори каза на Владимир Путин, че иска да пътува до Москва, но руският лидер не се съобрази.

„Още не съм получил отговор. Боя се, че Путин не може и не иска да има тази среща точно сега. Но толкова много бруталност, как да не го спреш? Преди 25 години преживях същото с Руанда“, каза папа Франциск.

Папа Франциск не планира скоро да посети Киев, поне не докато се срещне с Владимир Путин. В първия ден на войната Светият отец се обърна към държавния глава на Украйна Владимир Зеленски и пренебрегна руския си колега, за да изпрати конкретно послание до целия свят.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 0 Средна оценка: 0]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар