Home » България » България ще плаща здравните осигуровки на бежанците за 3 месеца
България ще плаща здравните осигуровки на бежанците за 3 месеца

България ще плаща здравните осигуровки на бежанците за 3 месеца

Държавата ще плаща само три месеца за здравните осигуровки на украинците в България, стана ясно в края на миналата седмица в дискусия, организирана от Европейския парламент.

След третия месец безплатните застраховки остават само за пенсионери и деца до 18 години, както и за български граждани. Новината съобщи Красимира Величкова от бежанския щаб.

„Това, което имаме за българските граждани, не може да бъде по-добро за украинците„, коментира Величкова.

Очаква се тази седмица да бъде подписано постановлението на Министерския съвет, което ще доведе до прилагането на изменения в Закона за здравното осигуряване във връзка с украинските бежанци.

Това означава и данните на всички да бъдат вписани в системите на НАП, за да не излизат чужденците като здравно неосигурени.

Въпреки че здравните права на украинците бяха доста забавени, представителите на правителството на дискусията обявиха, че те са били регламентирани „адски бързо“. Всъщност два месеца медицинските нужди на бягащите от войната се покриват от лекари и болници на доброволни начала, без държавата да е покрила тези разходи.

От третия месец нататък украинците ще „имат право сами да си плащат здравните осигуровки“, каза още Величкова.

Тези дни стана ясно, че ЕС отпуска на България 148 млн. евро за бежанците. Оказа се обаче, че само една трета от тази сума е за украинските нужди – около 48 млн. евро, а останалите пари покриват вече започнали програми за подкрепа на бизнеса.

В същото време България има доста разходи по програмата за настаняване на бежанците в хотелите, по която плаща 40 лв. на ден на бежанец. Това прави минимум 90 млн. лв. за три месеца. На украинците се отпуска и еднократна помощ от 375 лв. на семейство.

Освен поемане на здравното осигуряване, се заговори и за тримесечна подкрепа за плащане на наем, като парите отново няма да се дават директно на бежанците, а през работодателя.

След като няколко пъти напразно обещаваше да подкрепя и доброволците, които се грижат за бежанци, правителството отново сложи тези намерения на дневен ред. Обмисляме мерки за организациите на терен, защото два месеца много голяма част от тези украински граждани са обгрижени с безвъзмездната помощ на хората и организациите, каза Красимира Величкова. И по този въпрос тя обеща развитие тази седмица.

„Виждаме в тези организации изключителен инфраструктурен ресурс, какъвто няма в държавата“, допълни тя. Доброволците не могат директно да бъдат финансиране с европейските пари за бежанците, стана ясно на дискусията.

Източник: СЕГА

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 0 Средна оценка: 0]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар