Home » България » България набира войници за всички видове войски
България набира войници за всички видове войски

България набира войници за всички видове войски

Няколко конкурса за попълване на вакантни войнишки длъжности са обявени днес на страницата на Министерството на отбраната. От там съобщават, че това е традиционно за началото на годината, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

В конкурсите могат да кандидатстват желаещите да станат част от една от националните институции, които се ползват с най-висок авторитет и доверие в обществото – Въоръжените сили на Република България.

Обявени са конкурси на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Съвместното командване на силите и Националната гвардейска част. За завършили медицина Военномедицинската академия също обяви 30 вакантни длъжности.

Всички конкурси са за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища в страната и в чужбина. Заявленията на кандидатите и необходимите документи се подават чрез структурите на Централното военно окръжие (ЦВО) по местоживеене. Детайлна информация за спецификите на длъжностите и перспективите на военната кариера може да получите също от експертите на ЦВО.

Повечето от конкурсите за вакантни войнишки длъжности включват тест за проверка на общата култура, физически тест и събеседване. За някои от длъжностите има и специфични изисквания.

Кандидатите, спечелили конкурсите, се приемат на военна служба, ако към датата на сключване на договора за военна служба не са навършили 40 години.

В Сухопътните войски са обявени 200 вакантни войнишки длъжности в различни гарнизони. До 22 март кандидатите за служба в Сухопътните войски подават заявления и необходимите документи. Конкурсите ще се проведат от 21 юли до 2 август по график във военните формирования.

Във Военновъздушните сили (ВВС) са обявени 169 вакантни войнишки длъжности. До 29 април кандидатите за военна служба във ВВС подават заявления и необходимите документи. Конкурсите ще се проведат от 29 август до 9 септември.

Във Военноморските сили (ВМС) са обявени 177 вакантни длъжности за матроси (войници). По-голямата част от тях са за военни формирования в гарнизоните Варна и Бургас. До 31 март кандидатите за военна служба във ВМС подават заявления и необходимите документи. Конкурсите ще се проведат по график в съответните военни формирования.

В Съвместното командване на специалните операции (СКСО) са обявени 66 вакантни длъжности. 36 от тях са за гарнизон Пловдив, а 30 – за гарнизон София. До 18 март кандидатите за военна служба в СКСО подават заявления и необходимите документи. Конкурсите ще се проведат от 4 до 8 април 2022 г.

В Националната гвардейска част (НГЧ) са обявени 50 вакантни войнишки длъжности. 40 от тях са за гвардейци като военната служба се изпълнява във военно формирование 54 800 – гр. София – НГЧ. До 21 април желаещите да бъдат гвардейци подават заявления и необходимите документи. Конкурсът ще се проведе на 26 и 27 май.

В Съвместното командване на силите (СКС) са обявени 30 вакантни войнишки длъжности за военни формирования в София и Горна Малина. До 25 март кандидатите за военна служба в СКС подават заявления и необходимите документи. Изпитите ще се проведат от 9 до 13 май.

Със заповед на министъра на отбраната са обявени 30 вакантни длъжности за военнослужещи във Военномедицинска академия. Длъжностите са за 11 офицери (лекари) и 20 сержанти (медицински сестри и лаборанти). Конкурсът включва изпит по физическа подготовка и събеседване. До 31 март кандидатите подават заявления и необходимите документи.

Обявите за конкурсите, приложенията към тях и Единният армейски тест са публикувани на страницата на Министерството на отбраната в рубриката „Обяви и конкурси“.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар