Home » България » България може да остане без родна продукция през 2022 г.
България може да остане без родна продукция през 2022 г.

България може да остане без родна продукция през 2022 г.

За последната една година почти всички основни зеленчуци са поскъпнали. Според търговци и експерти цените се покачват бавно, но сигурно, като за изминалите 12 месеца скокът при стоки като краставиците и картофите е с около 30%.

Рекордьор обаче остава зелето, чиято цена е скочила с близо 58 на сто. Според данни на Държавната комисия по стокови борси и тържища, спрямо януари миналата година, картофите са по-скъпи с 20%, лукът – с 10 на сто, а доматите – с между 13 и 17%.

На този фон България може да остане без българска продукция през 2022 г. заради енергийната криза.

Някои от потребителите вече казват, че високите цени на плодовете и зеленчуците ще ги накарат да се лишат от някои продукти.

„Шокови движения на цените не наблюдаваме, но за сметка на това те са плавни и постоянни, което не е добра тенденция“, коментира Владимир Иванов от Държавната комисия по стокови борси и тържища.

Според някои търговци на този етап новите цени все още не се усещат по джоба на хората. Според други поскъпването е осезаемо за крайния клиент и в момента.

Освен търговец, Красимир Савов е и производител. Стоката, която продава, е изцяло българска.

„Има още една седмица, докато разпродадем тази стока, после март месец идваме пак на пазара да работим“, казва той.

А до март нямало да продава, защото продукцията му свършила. Като основна причина за това посочва инфлацията. Казва, че парите, които заделя за гориво, също са повече от преди, тъй като пътува до столицата от друг град. И тъй като производственият процес поскъпнал, скочили и цените за клиентите. Красимир предвижда, че кризата ще блокира работата и на други производители.

Иван Кабуров държи оранжерия в Мало Конаре. Тази зима, за разлика от друг път, тя е празна.

„Миналата година тук бяха засадени домати, които по това време вече бяха един метър. В момента оранжерията е абсолютно празна, изчистена и всички сметки, които сме си направили, показват, че е нерентабилно засаждането на ранна продукция“, казва Иван.

Добавя, че производственият процес се оскъпил най-вече заради нарасналите разходи за отопление в оранжерията. Затова тя няма да работи, докато времето не се стопли, за да лимитира разходите. Същото ще направят и колегите му.

В резултат от липсата на българска продукция властелин на пазара щял да остане вносът от чужбина. По данни на земеделското министерство, за периода януари-септември миналата година, у нас са внесени около 228 хиляди тона пресни зеленчуци и близо 263 хиляди тона пресни плодове. Липсата на оранжерийно производство в България пък скоро щяла да доведе до фалити и до масови уволнения на работници, предупреждават търговци и експерти.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар