Home » Скандално » Брюксел зорлем ще направи родните шофьори путинофили
Брюксел зорлем ще направи родните шофьори путинофили

Брюксел зорлем ще направи родните шофьори путинофили

Ако след няколко месеца родните шофьори псуват повече Брюксел, отколкото Путин, причината няма да е в непоправимото русофилско ДНК на българите. Нашенецът страда най-много, когато го ударят по джоба. А това е най-вероятният резултат от отказа на Еврокомисията да даде отсрочка на България за петролното ембарго срещу Русия.

Пазарлъкът коя страна да мине метър в новия пакет от санкции срещу Москва започнаха още миналия петък. До тук е ясно, че ЕК приема да се даде повече време на три страни да се адаптират към врътването на кранчето с руския петрол.

Унгария и Словакия ще могат да го купуват по действащите договори до края на 2024 г., докато за Чехия мандалото пада през юни 2024 г. За всички останали страни от Евросъюза се предлага забраната за петрол от Русия да влезе в сила след 6 месеца, а за нефтопродукти – след 8 месеца.

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев пръв призна, че България също ще иска отсрочка. Мотивът е, че в противен случай горивата рязко ще поскъпнат у нас. Бургаската рафинерия на „Лукойл“, която доставя около 70% от горивата на родния пазар, даже може да спре работа, ако не ползва руски петрол.

Според капацитети пренастройването й за друг вид суровина трудно може да се случи в рамките на 6-8 месеца. Дори това да стане, количеството на произведените горива рязко ще намалее. Това неизбежно ще наложи в България да се внасят готов бензин и дизел, което ще ги оскъпи.

Най-изгодният вариант е да се докарат горива от Турция, където в момента литър оттам излиза към 3 лева с доставка в пристанището във Варна. Към тази цена трябва да се сложат още биодобавка, която го оскъпява с 15-20 ст., транспорт, съхранение, количества за държавния резерв, разходи на търговците за издръжка на бензиностанциите.

Така цената на дребно за крайния потребител със сигурност ще надмине 4 лева, а в момента тя е малко над 3 лева, сочат грубите сметки. Отсега е ясно и какво домино с цените може да докара евентуален лъвски скок на горивата.

Технологично „Лукойл“ може веднага да започне да работи с различен от руския петрол, но това крие рискове от обгазяване и проблеми за околната среда, предупреди за още един риск Асен Василев, наред с по-високите цени.

Затова и родното правителство настоява България също да ползва отсрочка като другите три бивши соцдържави. Еврокомисията обаче ни отрязала с мотива, че искането на България „не е имало реални аргументи“, разтръбиха световните агенции.

Останалите три държави, на които е предоставена повече свобода на действие, „имат обективен проблем“ за намиране на алтернативни доставки, гласи формулировката на умните глави от Брюксел. Основанията на Унгария, Словакия и Чехия са, че нямат достъп до море и не могат да внасят петрол по друг начин, освен чрез тръбопровода „Дружба“ от Русия.

При това положение България се кани да удари с вето общото решение на ЕС за въвеждане на петролно ембарго на Русия. Звучи доста необичайно смело, а и нелогично след пламенната реч на вицето Асен Василев по адрес на Кремъл, когато Путин ни спря газа. Тогава британски медии толкова похвалиха храбрия хасковлия, че предложиха да сменят с него своя премиер купонджия Борис Джонсън.

Сега обаче страхът от солените цени по бензиностанциите изглежда по-голям от гнева към агресора Путин.

Освен ако заканата за вето не е блъф, с който родните харвардци смятат да накарат Еврокомисията да омекне. Вчера от БСП се чуха гласове, че Коалиционният съвет трябва да реши каква да бъде позицията ни по казуса, което означава, че управляващите не са на един акъл и по този въпрос.

За него обаче не се очертава удобна врътка, както с военната помощ за Киев, където оръжията се замениха с ремонти. Как ще приключи сагата, ще стане ясно още в близките дни, но ако Брюксел ни отреже, бомбата със закъснител започва да цъка.

Отделен въпрос е доколко петролното ембарго няма да се превърне в бумеранг за целия Евросъюз. Първо заради предизвикания разкол между отделните държави, а после и заради реалния резултат.

Отсега има съмнения, че оставената вратичка за ембаргото ще се ползва с пълна сила. А още при обявяването на новия пакет санкции петролът поскъпна и увеличи печалбите на Русия, с които се плаща войната в Украйна. Също като в поговорката за ваденето на очи, което завършило с изписани вежди. В случая на Путин.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар