Home » България » Богородица се яви на Бистришкия водопад
Богородица се яви на Бистришкия водопад

Богородица се яви на Бистришкия водопад

Света Богородица се яви на скалите на Бистришкия водопад. Изключителния природен феномен откри кметът на дупнишкото село Бистрица Кирил Огненски.

Фигурата на жена с преклонена глава се намира точно в утробата на самия водопад. Огненски нарече явлението „Пазителка на водопада“. Други хора от селото пък го определиха като лика на Ванга. Скалното образувание на света Богородица се разкрива точно в момент, когато водопадът не е толкова пълноводен.

„Хиляди пъти съм минавал оттам и все нещо ме възпираше да го споделя и с вас. Сега обаче се осмелявам да го направя. Познавате ме и знаете, че съм импулсивен и емоционален, затова някак си отвътре ми дойде определението „Пазителката на водопада“.

Природата или висша сила е създала скално образувание вдясно от водоскока, което наподобява света Богородица или Баба Ванга… Въпрос на възприятие. Забележете, че е свела покорно глава с лице и към нашето село. Аз съм дълбоко вярващ човек и съм убеден, че няма нищо случайно в природата“, разказа Кирил Огненски.

Вдясно от скалното образувание, при определено слънцестоене, лъчите огряват камък, който приема „златно“ покритие.

„Няма човек, който да не е почувствал силата на това място и да не е усетил прилив на енергия. Но ако сте на място и се вгледате, ще настръхнете“, коментира още кметът. След изграждането на панорамна площадка „Софарджик“ районът се превърна в изключително популярна и атрактивна дестинация, която привлича стотици туристи, особено в почивните дни.

Съоръжението е на 930 метра надморска височина, дълго е 20 метра, високо – 13 метра, с 220 м денивелация. От него се виждат пет планини – Осогово, Конево, Верила, Рила, Витоша, части от градовете Кюстендил, Радомир и Бобовдол, долината на Дупница.

Най-честите разходки са именно до площадката и до намиращия се на още час след нея Бистришки водопад.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар