Home » Свят » Без руски петрол бензин и дизел ще скочат над 4лв.
Без руски петрол бензин и дизел ще скочат над 4лв.

Без руски петрол бензин и дизел ще скочат над 4лв.

Налагането от ЕС на ембарго на руския петрол няма да остави България без горива, но цената им значително ще се повиши.

Рафинерията в Бургас на теория може да работи с друг нефт, не само руски. Хора, запознати с технологичните процеси в завода обаче, твърдят, че на практика ще е изключително трудно производството да бъде пренастроено за друг вид суровина в рамките на 6-8 месеца, какъвто срок си поставя ЕС за отказ от руския петрол.

Дори и това да бъде направено, не било ясно в какъв обем ще са произведените горива. В момента, използвайки основно руски петрол, рафинерията успявала да го преработи с ефективност от 90-92%, а при смяна на суровината има голяма вероятност количеството на произведените горива значително да намалее.

Това ще наложи в България да се внасят бензин и дизел, което ще ги оскъпи

Възможностите да дойдат достатъчни количества, за да няма дефицит на пазара у нас, са от Турция. А в момента литър оттам излиза към 3 лева с доставка в пристанището във Варна. Към тази цена трябва да се сложат още биодобавка, която го оскъпява с 15-20 ст., транспорт, съхранение, количества за държавния резерв, разходи на търговците за издръжка на бензиностанциите.

Така цената на дребно за крайния потребител щяла да надмине 4 лева, а в момента тя е 3-3,20 лева. При това, ако петролът не поскъпва повече, а той вече се вдигна до 113 долара.

България ще наложи вето на решението на ЕС за руското петролно ембарго, ако не бъде включена в списъка на страните, които ще отложат въвеждането на тази санкция.

В петък в Брюксел започна заседание на Съвета на посланиците на страните-членки на ЕС. Сбирката щяла да продължи, докато не се реши за руското петролно ембарго.

ЕС трябва да реши дали да има държави, които да бъдат изключени. Предварително бе обявено, че ембаргото няма да важи за Унгария и Словакия заради силната им зависимост от руския петрол. В петък се появи информация, че към тях ще бъде добавена и Чехия. България обаче също иска да бъде изключена, но засега няма информация, че това ще стане.

Графика на цените на бензинаЗа Унгария и Словакия се предлага да получат още една година по-дълъг срок за отказ от руския нефт. Но Будапеща и Братислава отхвърлиха тази оферта, като се аргументираха, че се нуждаят от повече време, за да адаптират своите вериги за доставки. Имало възможност да им бъдат дадени 2 г. повече.

Според неофициална информация България ще наложи вето на решението на ЕС за руското петролно ембарго, ако не бъде включена в списъка на страните, които ще отложат въвеждането на тази санкция. А за да влезе в сила тя, трябва да бъде гласувана от всички държави.

Намерението на ЕС за петролен бойкот на Русия е добро, но планът на Брюксел има множество дефекти и накрая Владимир Путин може да излезе на печалба.

Това се казва в анализа на “Дойче веле”. “Морално Брюксел стои на правилни позиции – подкрепя малката и стремяща се към мир Украйна срещу големия агресор Русия и нейния управник Владимир Путин. ЕС тук действа предпазливо, тъй като не иска да стане страна във войната – подобно нещо би било съдбоносно. Затова се бори с икономически инструменти”, посочват от германската медия.

Налагането на ембарго би трябвало значително да отслаби Русия, защото очакванията са, че по-бързо ще свършат парите на Путин, който няма да може да финансира похода си срещу Украйна и войната най-сетне ще свърши, а в света ще се възцари нов ред.

В намеренията на Европа, за съжаление, има редица слабости, посочва “Дойче веле”. Първата заблуда била, че Путин наистина ще се стресне от тези мерки или ще се окаже дотолкова притиснат от сериозни икономически проблеми, че да не може да продължава тази война.

Защото само съобщението за бъдещия бойкот кара суровината да поскъпва на световния пазар. Още отсега руските управници потривали доволно ръце при вида на прииждащите долари и рубли, защото през последните седмици

Путин прибра печалби от неимоверно нарасналите цени на петрола

“А ако европейците вече не искат неговия петрол, или поне не в сегашните обеми, тогава той ще го изнася в Китай или Индия или пък в Словакия и Унгария. Путин ще си намери други купувачи.

Може би дори ще ги възнагради за това с щедри отстъпки, но при всички положения той ще продължи да печели добре, дори още повече от преди. А чудодейното европейско петролно ембарго ще остане без ефект”, заключава “Дойче веле”.

Източник: 24 часа

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар