Home » Свят » Бащата на валутният борд проф. Стив Ханке към България: Лудост е да приемате еврото, ще се прецакате жестоко!
Бащата на валутният борд проф. Стив Ханке към България: Лудост е да приемате еврото ще се прецакате жестоко!

Бащата на валутният борд проф. Стив Ханке към България: Лудост е да приемате еврото, ще се прецакате жестоко!

Българският народ би загубил, ако се присъедини към еврозоната. Защо българското общество ще иска нещо, което е рисковано – това е политическо решение.

Това коментира проф. Стив Ханке, съветник на президента Петър Стоянов, пред Би Ти Ви.

Не ми харесва начинът, по който темата за въвеждането на еврото се разглежда, това е старият подход на правителството на Борисов, което се опитваше да го направи така – тайно от обществото.

Според икономиста няма икономически анализ на ползите и на цената за обществото и икономиката от въвеждането еврото, трябва анализ на БНБ и на Министерството на финансите.

“Отървете се от тайните. Трябва да има серия от изследвания, да се говори и да има обществен дебат, както и да има референдум”, препоръча Стив Ханке.

Да, имате ново правителство и знам, че коалицията обсъжда темата за въвеждането на еврото. Но нека първо да позволим слънцето да огрее темата. Защо бихте искали да промените системата на валутния борд, която работи много добре? Защо да го изоставяте и как точно ще се случи преходът? Какво стана с други страни във валутен борд, които приеха еврото?

Литва и Естония са страните с най-високи нива в еврозоната – в Литва е 16%, а в Естония – 15%. А на европейска база инфлацията е само 10,5%, посочи още проф. Ханке, който е изявен противник на еврозоната.

“Предупредих Естония, какво ще стане, ако приеме еврото и ето какво се случи.”

Рискът от повишена инфлация е много по-голям, ако приемете еврото и изоставите валутния борд. “Дали българската общественост подкрепя това? Не. Около 60-70% от българите не искат да се откажат от валутния борд. Политически е много непопулярно в България да се направи това.

Освен това България не отговаря на критериите за влизане в еврозоната, защо бързате. Цялата идея е лудост.”, твърди икономистът.

Ако прочетете внимателно договора за членство в ЕС, вашето задължение е евентуално да се присъедините към еврото, но не се посочва кога. Как биха се развили нещата, ако България беше в еврозоната и тя се разпадне?

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар