Home » Коментари » Асен Василев: В следващите години ще има несигурност за газ, ток, петрол. Войната ще продължи 4-5 г.
Асен Василев: В следващите години ще има несигурност за газ ток петрол. Войната ще продължи 4-5 г.

Асен Василев: В следващите години ще има несигурност за газ, ток, петрол. Войната ще продължи 4-5 г.

Според вицепремиера Асен Василев войната ще продължи поне 4-5 години.

„В следващите 4-5 години ние ще сме във военна икономика и ще има постоянна несигурност – за газа, за петрола, за електроенергията. Всички логистични пътища в Европа трябва да бъдат огледани и да се подсигурим, че ефектът върху българската икономика ще е минимално, заяви по БНТ вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

Цените на енергоизточниците със сигурност ще бъдат по-високи, не само в България, а в целия свят. Цените на хранителните продукти със сигурност ще се качат, защото и Украйна и Русия са износители на световния пазар и производители на жито, на зърно. Логистиката, особено Черноморската, ще стане много по-скъпа, обясни Василев и каза, че тези фактори не могат да бъдат подминати.

Най-вероятно ЕС няма да се постигне съгласие по новия пакет от санкции срещу Русия през този уикенд. Това заяви в студиото на „Говори сега“ по БНТ вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

От самото начало позицията на България по отношение на петролното ембарго е ясна – ако има дерогация за част от страните, ние искаме да сме включени. Ако не, няма да подкрепим санкциите, категоричен е той.

„Едната причина е, че имаме голямо количество петрол, който идва от Русия, другата е, че има да се довършат допълнителни инсталации в „Лукойл Нефтохим“, а и като знаете, в момента цената на руския петрол е доста по-евтина от Брент“, каза Асен Василев.

Технологично „Лукойл“ може веднага да започне да работи с различен от руския петрол, но това крие рискове от обгазяване и проблеми за околната среда.

Словакия, Унгария, Чехия и други страни също имат притеснения по отношение на ембаргото на руския петрол, подчерта той.

„В момента взимаме газ по южния газов коридор. „Булгаргаз“ имат договорени танкери до края на юли. Оттам влиза общоевропейската покупка – ЕС и Щатите имат договорени 50 млрд. куб. метра“, уточни той и заяви, че преговорите за доставки на природен газ се водят от „Булгаргаз“, а не от частни фирми.

„Текат много сериозни преговори и с азерската страна, за да подсигурим пълните количества да тръгнат от май месец. Срещаме много добро разбиране от страна на Азербайджан, така че аз лично съм оптимист, че това може и да стане,“ заяви вицепремиерът.

Работи се да имаме достъп и до терминалите за втечнен газ в Турция, откъдето можем да получим около 17 млрд. кубически метра гориво.

По думите му България вече не може да разчита на „Газпром“, защото те са се показали като абсолютно нелоялен партньор от една страна и ненадежден контрагент. Страната ни гледа собствения си интерес, а не този на Русия и всичко друго е изключително тежка манипулация, коментира още той.

„Освен това, парламентът ни позволи всичко, което е поискала Украйна като помощ, да ѝ бъде дадено. България си гледа интереса, който включва Украйна да излезе като победител в този конфликт“, мечтае вицепремиерът.

Епицентър, БНТ

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар