Home » Здраве » Д-р Гайдурков: Лимон със зехтин за чист черен дроб!
Д-р Гайдурков: Лимон със зехтин за чист черен дроб!

Д-р Гайдурков: Лимон със зехтин за чист черен дроб!

Омазняването и уголемяването на черния дроб са често срещани проблеми сред населението в България. Мнозина пренебрегват тези състояния и не обръщат внимание на сигналите на тялото своевременно, а това води до по-сериозни състояния.

Повечето хора игнорират тъпото, пулсиращо усещане в горната дясна част на корема с години, а когато започнат да обръщат внимание, е твърде късно.

Всъщност черният дроб превръща хранителните вещества в продукти, от които тялото ни се нуждае, за да функционира правилно. Той също така е и детоксикиращ орган, но има нужда от пречистване, категоричен е д-р Георги Гайдурков.

„Висок процент в нашето меню на животински продукти с наситени мастни киселини натоварва цялостната система на организма и респективно черния дроб. Но много по-често той се натоварва от въглехидрати с висок гликемичен индекс. Това са храни, които рязко повишават кръвната захар, организмът реагира с високо инсулиново ниво и това води до стеатоза (омазняване) на черния дроб и т. нар. лош холестерол“, обяснява той.

„В рамките на 2-3 дни или на 1 ден през 1 или 2 часа се редуват прясно изцеден сок от лимон и зехтин. Зехтинът предизвиква силни контракции в жлъчния мехур – колектора на отпадъците на черния дроб – и той изхвърля по-активно боклука към червата.

Лимоновият сок стопява мазнините. Това е добра комбинация, когато искаме да направим нещо бързо. Може да го правим 1-2 пъти годишно, най-много по веднъж на сезон“, съветва специалистът.

Д-р Гайдурков препоръчва още да променим хранителния си стил, като избягваме най-вече въглехидрати с висок гликемичен индекс, следим липидния си статус и се изхождаме по два пъти на ден.

„Това означава по-голямата част от менюто ни да е от продукти с високо съдържание на фибри, баластни вещества и целулоза. Разбира се, има и палиативи. Примерно фибри от кокос, които са фини и без глутен, или фина целулоза от живовляк. Но най-добре голяма част от менюто ни да са плодове, зеленчуци и сурови семена“, допълва той.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар